Grafstenen van cortenstaal

Zoekt u een uitgesproken staalsoort voor de grafsteen van uw dierbare? Dan is cortenstaal misschien wat u zoekt. Cortenstaal is een in de 20e eeuw uitgevonden staalsoort. Het toepassen van cortenstaal in een grafsteen is echter iets nieuws. In de afgelopen jaren is er een trend ontstaan waarbij er steeds meer alternatieve materialen en combinaties van materialen worden toegepast voor grafstenen. Op deze pagina vindt u informatie over cortenstaal grafstenen. Wanneer u het wenst, kunnen wij u adviseren over uw mogelijkheden en u helpen de beste keuze te maken. Hiervoor kunt u altijd contact met ons opnemen of langskomen in onze showroom in Tubbergen.

Voordelen van cortenstaal

Een cortenstaal grafsteen wordt vaak gekozen vanwege het prachtige, roestkleurige uiterlijk. De kenmerkende bruine kleur van het materiaal zorgt voor een warme uitstraling. De zeer dichte roestlaag beschermt en sluit het dieper liggende materiaal af van zuurstof, waardoor het roestproces sterk wordt vertraagd. Door deze laag is de grafsteen van cortenstaal zeer weer vast. Maar er zijn meer voordelen van cortenstaal:

  • Het straalt warmte uit;
  • Cortenstaal biedt een combinatie van sterkte en duurzaamheid;
  • Het is relatief dun materiaal, wat resulteert in een verfijnd en elegant uiterlijk;
  • De kleur mengt mooi in het algemene landschap/ met groen van de natuur.

Toepassing van cortenstaal

Cortenstaal kan op veel manieren worden toegepast in cortenstaal grafstenen. U kunt bijvoorbeeld het gezichtsprofiel van de overledene als silhouet in het metaal laten uitsnijden. Een grafsteen van cortenstaal is goed te combineren met Belgisch hardsteen. Er is ook nog een mogelijkheid om uw cortenstaal grafsteen persoonlijk te maken , dit kunnen wij voor u realiseren door middel van accessoires van cortenstaal.

U kunt daarnaast altijd kiezen uit liggende of staande grafstenen, of combinaties hiervan in talloze uitvoeringen en afmetingen. Ook het glad polijsten of ruw bewerken van de steen in vele combinaties en uitvoeringen behoort tot de mogelijkheden. Het aanbrengen van letters met diverse technieken is ook mogelijk. Wanneer u hier meer informatie over wilt, kunt u hier altijd naar vragen.

Onderhoud van cortenstaal grafstenen

Cortenstaal grafstenen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Door weersinvloeden en vochtigheid roest cortenstaal en creëert het voor zichzelf een natuurlijke beschermlaag. Belangrijk is om nooit zuurhoudende producten voor reiniging te gebruiken als u het roestproces niet wilt versnellen. Probeer ook bladeren van de oppervlakte te verwijderen, want deze tasten plaatselijk het cortenstaal aan.

Cortenstaal begint na 4 à 5 maanden te roesten en is ‘uitgeroest’ na zo’n 1 à 2 jaar. Dit roestproces is te beïnvloeden en kan versneld of gestopt worden. Versnellen en gelijkmatiger laten roesten is mogelijk met een zout of zuuroplossing. Voor zout, volstaat keukenzout en bij zuur kunt u gebruikmaken van azijn of zelfs karnemelk. Vermeng dit met water in een plantenspuit en spuit het op de cortenstaal grafsteen.