Belettering monumenten

Het beletteren van grafmonumenten wordt vaak onderschat. Omdat wij bij Woertman de belettering ontzettend belangrijk vinden besteden wij hier veel aandacht aan. Er zijn veel verschillende technieken van belettering. Hieronder lichten we er graag een paar toe.

1. Gezandstraalde tekst

Met gezandstraalde tekst bedoelen we letters die enkele millimeters verdiept worden door middel van het stralen van zand onder hoge druk. De letter zelf wordt verdiept. Dit gebeurd in een speciale cabine.

2. Bladgouden letters

Wanneer de letters gezandstraald zijn kunnen de letters in gewenste kleur geverfd worden. Een tweede keus is de letters inleggen met bladgoud. Bladgoud is mooier en heeft een hogere kwaliteit dan goudverf. 

3. Verheven tekst

Met verheven tekst wordt bedoeld dat de steen rond de letters wordt weggehaald/verdiept. De ruimte rondom de tekst is dan lichter, ruwer en lager waardoor een mooi contrast ontstaat. Ook hier kunnen de letters is gewenste kleur worden geverfd. 

4. Gelaserde inscriptie

Als uw keuze uit gaat naar een grafmonument van Zwart Graniet dan is het laseren van de tekst mogelijk. Dit komt doordat het materiaal egaal van kleur is en het materiaal niet varieert van hardheid. Bij laseren wordt de tekst in het graniet gebrand.  

5. Bronzen belettering

U kunt ook kiezen voor bronzen belettering. Hierbij worden de bronzen letters op de steen geboord en door middel van ijzeren pinnen vastgelijmd. Het is een veel toegepaste manier van beletteren.